V2 Audio Description SBS

Discuss Beyonwiz related topics here if they don't fit in another forum.

Moderators: Gully, peteru

Post Reply
nulliusinverba
Apprentice
Posts: 11
Joined: Wed Jun 19, 2019 11:30

V2 Audio Description SBS

Post by nulliusinverba » Fri May 01, 2020 14:58

Could someone please advise on turning off SBS trial audio description. It is on by default and I have tried changing secondary audio from none to English but it doesn't seem to make any difference. Audio description is usually turned on in secondary audio by choosing Aus or unknown.

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 10313
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: V2 Audio Description SBS

Post by MrQuade » Fri May 01, 2020 15:11

Press the AUDIO button from Live TV and select the MPEG audio option instead of the AAC option.
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/4/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
D-Link&Ubiquiti 1Gbps Managed LAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U
Pixel 4, Nexus 7, Nexus 9, iPad 3 Mobile Devices

nulliusinverba
Apprentice
Posts: 11
Joined: Wed Jun 19, 2019 11:30

Re: V2 Audio Description SBS

Post by nulliusinverba » Fri May 01, 2020 15:18

Thanks very much. That was very helpful.☺

peterdeg
On probation
Posts: 2
Joined: Wed Aug 12, 2015 09:27

Re: V2 Audio Description SBS

Post by peterdeg » Wed May 27, 2020 11:02

Do you know how long it took me to find this answer?
It's been driving me up the wall, although it has been quite entertaining at times.

THANK YOU!

gjm100
Newbie
Posts: 3
Joined: Wed May 27, 2020 15:53

Re: V2 Audio Description SBS

Post by gjm100 » Wed May 27, 2020 16:04

I’ve checked mine and it is already set for MPEG but I’m still getting the Audio Description for programs recorded from both ABC and SBS. Any suggestions?

prl
Wizard God
Posts: 30407
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: V2 Audio Description SBS

Post by prl » Wed May 27, 2020 16:27

But do those channels have more than one MPEG audio stream? If so, you probably need to select the other one on each channel where your'e getting audio description..
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 10313
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: V2 Audio Description SBS

Post by MrQuade » Wed May 27, 2020 16:45

gjm100 wrote:
Wed May 27, 2020 16:04
I’ve checked mine and it is already set for MPEG but I’m still getting the Audio Description for programs recorded from both ABC and SBS. Any suggestions?
You're talking about actual audio yea, not subtitles?
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/4/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
D-Link&Ubiquiti 1Gbps Managed LAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U
Pixel 4, Nexus 7, Nexus 9, iPad 3 Mobile Devices

prl
Wizard God
Posts: 30407
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: V2 Audio Description SBS

Post by prl » Wed May 27, 2020 17:34

MrQuade wrote:
Wed May 27, 2020 16:45
gjm100 wrote:
Wed May 27, 2020 16:04
I’ve checked mine and it is already set for MPEG but I’m still getting the Audio Description for programs recorded from both ABC and SBS. Any suggestions?
You're talking about actual audio yea, not subtitles?

I wondered about there being audio descriptions on ABC. I thought it was only on SBS.
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 10313
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: V2 Audio Description SBS

Post by MrQuade » Wed May 27, 2020 17:53

prl wrote:
Wed May 27, 2020 17:34
I wondered about there being audio descriptions on ABC. I thought it was only on SBS.
Same. I've only ever noticed them on SBS personally, but apparently ABC is required by law to provide them
https://abc.com/audio-description

EDIT: WHOOPS, wrong ABC ;) Don't mind me. Leaving the wrong link there for humility.
Last edited by MrQuade on Wed May 27, 2020 18:25, edited 1 time in total.
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/4/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
D-Link&Ubiquiti 1Gbps Managed LAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U
Pixel 4, Nexus 7, Nexus 9, iPad 3 Mobile Devices

prl
Wizard God
Posts: 30407
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: V2 Audio Description SBS

Post by prl » Wed May 27, 2020 18:19

MrQuade wrote:
Wed May 27, 2020 17:53
prl wrote:
Wed May 27, 2020 17:34
I wondered about there being audio descriptions on ABC. I thought it was only on SBS.
Same. I've only ever noticed them on SBS personally, but apparently ABC is required by law to provide them
https://abc.com/audio-description

I'm not sure you have the right "ABC" there ;)

But I did like how it started: ' "Audio description" (also referred to as "video description")'.
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 10313
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: V2 Audio Description SBS

Post by MrQuade » Wed May 27, 2020 18:20

prl wrote:
Wed May 27, 2020 18:19
I'm not sure you have the right "ABC" there ;)

But I did like how it started: ' "Audio description" (also referred to as "video description")'.
HAha, whoops, shows how much I was paying attention this morning. I thought the program lineup did look a bit different to what I expected!!
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/4/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
D-Link&Ubiquiti 1Gbps Managed LAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U
Pixel 4, Nexus 7, Nexus 9, iPad 3 Mobile Devices

gjm100
Newbie
Posts: 3
Joined: Wed May 27, 2020 15:53

Re: V2 Audio Description SBS

Post by gjm100 » Wed May 27, 2020 18:55

Yes, I’m talking about the Audio.
Miriam Margolyes Almost Australian has the audio description.

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 10313
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: V2 Audio Description SBS

Post by MrQuade » Wed May 27, 2020 19:39

gjm100 wrote:
Wed May 27, 2020 18:55
Yes, I’m talking about the Audio.
Miriam Margolyes Almost Australian has the audio description.
Do you see multiple MPEG audio tracks on your recordings?

I've lined up a timer for next week's episode on ABC HD.
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/4/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
D-Link&Ubiquiti 1Gbps Managed LAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U
Pixel 4, Nexus 7, Nexus 9, iPad 3 Mobile Devices

User avatar
Gully
Moderator
Posts: 7466
Joined: Thu Aug 30, 2007 22:08
Location: Melbourne

Re: V2 Audio Description SBS

Post by Gully » Thu May 28, 2020 00:03

MrQuade wrote:
Wed May 27, 2020 19:39
gjm100 wrote:
Wed May 27, 2020 18:55
Yes, I’m talking about the Audio.
Miriam Margolyes Almost Australian has the audio description.
Do you see multiple MPEG audio tracks on your recordings?

I've lined up a timer for next week's episode on ABC HD.
I just checked yesterday's recording on ABC HD in Melbourne and there was only one audio track (MPEG) and no audio description.
Cheers
Gully
_____________
Beyonwiz U4
Logitech Harmony Elite
Google Pixel 2 XL

IanB
Wizard
Posts: 1550
Joined: Sat Jan 24, 2009 14:04
Location: Melbourne

Re: V2 Audio Description SBS

Post by IanB » Mon Jun 01, 2020 08:53

The ABC has indeed played with Audio Description services in the past. They would tend to add an extra audio mux to the feed when it suited them. I haven't seen them do it recently.

gjm100
Newbie
Posts: 3
Joined: Wed May 27, 2020 15:53

Re: V2 Audio Description SBS

Post by gjm100 » Mon Jun 01, 2020 09:39

I checked the latest Miriam Margoyles show and it wasn't on that one, but the previous one they flashed a message across the bottom of the screen saying they were doing it. We've resolved the issue with SBS by changing the audio language back to English from Australia but that option didn't exist when we checked ABC so I guess we'll just have to wait and see what happens with ABC in the future. Perhaps when the ABC does it more regularly we'll see both Australia and English as audio options. I'm just surprised neither SBS or ABC have mentioned it in their regular emails, and also to tell viewers how to stop it if they don't require it.

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 10313
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: V2 Audio Description SBS

Post by MrQuade » Thu Jun 04, 2020 23:02

Ok, so I checked this week's recording, and it definitely has the second AAC soundtrack there.

Also, live ABC HD here in Perth is showing the second track now as well.

Should make for an easy fix for you :).
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/4/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
D-Link&Ubiquiti 1Gbps Managed LAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U
Pixel 4, Nexus 7, Nexus 9, iPad 3 Mobile Devices

User avatar
Bodogbodog
Apprentice
Posts: 27
Joined: Sun Apr 10, 2011 18:12
Contact:

Re: V2 Audio Description SBS

Post by Bodogbodog » Fri Jun 12, 2020 14:36

MrQuade wrote:
Fri May 01, 2020 15:11
Press the AUDIO button from Live TV and select the MPEG audio option instead of the AAC option.

Thank you - you've saved me going insane trying to work out how to get the Audio guide coming through as well on a recent SBS Viceland recording
Beyonwiz T2 - 1Tb - with a "Bluey" USB third tuner

Greg Hudson
Apprentice
Posts: 74
Joined: Sat Feb 02, 2008 02:03
Location: Melbourne
Contact:

Re: V2 Audio Description SBS

Post by Greg Hudson » Thu Jun 18, 2020 10:58

I watched the ABC program "Australia's Ocean Odyssey" about the East Australian current the other night, and the AD was driving me crazy. I deleted the recording before realizing I needed it to figure out how to kill the AD. I still haven't figured it out, but fingers crossed I will soon...

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 10313
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: V2 Audio Description SBS

Post by MrQuade » Thu Jun 18, 2020 11:08

Greg Hudson wrote:
Thu Jun 18, 2020 10:58
I still haven't figured it out, but fingers crossed I will soon...
Couldn't be easier. Press the AUDIO button then select the other audio track.
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/4/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
D-Link&Ubiquiti 1Gbps Managed LAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U
Pixel 4, Nexus 7, Nexus 9, iPad 3 Mobile Devices

Grumpy_Geoff
Wizard
Posts: 4809
Joined: Thu Mar 05, 2009 22:54
Location: Perth

Re: V2 Audio Description SBS

Post by Grumpy_Geoff » Thu Jun 18, 2020 11:37

Greg Hudson wrote:
Thu Jun 18, 2020 10:58
I watched the ABC program "Australia's Ocean Odyssey" about the East Australian current the other night, and the AD was driving me crazy. I deleted the recording before realizing I needed it to figure out how to kill the AD.

Is the recording still present in Trash?

OzBoz
Newbie
Posts: 6
Joined: Sun Jan 14, 2018 14:16

Re: V2 Audio Description SBS

Post by OzBoz » Tue Jun 30, 2020 16:27

I was reading how to turn off this annoying feature on another thread with reference to a T4. and was directed here. This thread appears to be covering a V2 and therefore I don't know how relative this is to me and my T4.

My smart LG Tv has a toggle button on the remote to disable this description, and for live Tv it works fine, so it's permanently switched off. However, whenever I record anything on the T4, the description is still evident. I can only assume from that, it is the T4 that is to blame. I always time shift any program I want to watch, so I'm copping this annoyance on anything recorded from the ABC and SBS.

I've hunted high and low for some sort o answer on the T4 but the only audio settings I can find are only concerned how the audio is output, not what's output.

I find it all the most annoying when this could have been introduced the same as closed captions/subtitles for the hearing impaired, there if you need them, but on an opt in basis. Additionally, both these stations have a spare channel transmitting in SD which would have made a better choice for an opt out feature.

Is there anyway, that someone has discovered, that I can turn this description off permanently?

Cheers
Brian

User avatar
MrQuade
Uber Wizard
Posts: 10313
Joined: Sun Jun 24, 2007 13:40
Location: Perth

Re: V2 Audio Description SBS

Post by MrQuade » Tue Jun 30, 2020 16:51

OzBoz wrote:
Tue Jun 30, 2020 16:27

I was reading how to turn off this annoying feature on another thread with reference to a T4. and was directed here. This thread appears to be covering a V2 and therefore I don't know how relative this is to me and my T4.
Its because the V2 and the T4 operate in an identical fashion.

Press the AUDIO button on the remote and switch to the other audio track.


OzBoz wrote:
Tue Jun 30, 2020 16:27

I find it all the most annoying when this could have been introduced the same as closed captions/subtitles for the hearing impaired, there if you need them, but on an opt in basis. Additionally, both these stations have a spare channel transmitting in SD which would have made a better choice for an opt out feature.
They are an opt in feature It just happens that the Beyonwiz PVRs happened to default to the description audio track.


OzBoz wrote:
Tue Jun 30, 2020 16:27

Is there anyway, that someone has discovered, that I can turn this description off permanently?
Switch tracks as per the above and the setting will be remembered by the Wiz.
Logitech Harmony Ultimate+Elite RCs
Beyonwiz T2/3/4/U4/V2, DP-S1 PVRs
Denon AVR-X3400h, LG OLED65C7T TV
QNAP TS-410 NAS, Centos File Server (Hosted under KVM)
D-Link&Ubiquiti 1Gbps Managed LAN, Draytek Vigor130/Asus RT-AC86U
Pixel 4, Nexus 7, Nexus 9, iPad 3 Mobile Devices

prl
Wizard God
Posts: 30407
Joined: Tue Sep 04, 2007 13:49
Location: Canberra; Black Mountain Tower transmitters

Re: V2 Audio Description SBS

Post by prl » Tue Jun 30, 2020 17:02

MrQuade wrote:
Tue Jun 30, 2020 16:51
It just happens that the Beyonwiz PVRs happened to default to the description audio track.

I'm a bit puzzled about this - I haven't seen this problem on our in-use T4.
Peter
T4 HDMI
U4, T4, T3, T2, V2 test/development machines
Sony BDV-9200W HT system
LG OLED55C9PTA 55" OLED TV

User avatar
peteru
Uber Wizard
Posts: 8992
Joined: Tue Jun 12, 2007 23:06
Location: Sydney, Australia
Contact:

Re: V2 Audio Description SBS

Post by peteru » Wed Jul 01, 2020 00:11

It was certainly the case here in Sydney. All SBS and ABC services that provide this "feature" default to the audio description track. It was quite tedious to visit each service and switch the audio track to normal English. If audio decription is introduced on additional services, those will also require the switch.

There is probably something that could be coded to prefer plain old "English" track over the "aus" track, but a future software update won't help the thousands of users that have already been inconvenienced by ABC and SBS.

"Beauty lies in the hands of the beer holder."
Blog.

OzBoz
Newbie
Posts: 6
Joined: Sun Jan 14, 2018 14:16

Re: V2 Audio Description SBS

Post by OzBoz » Wed Jul 01, 2020 08:36

MrQuade wrote:
Tue Jun 30, 2020 16:51

Its because the V2 and the T4 operate in an identical fashion.
That's nice to know.
Press the AUDIO button on the remote and switch to the other audio track.
Found it thanks.

They are an opt in feature It just happens that the Beyonwiz PVRs happened to default to the description audio track.
that makes it an opt out feature as far as I'm concerned.

Many thanks for the information. It's fixed my problem.

Post Reply

Return to “General Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests